Has anyone built anything with 64 bit version yet?

Moderator: Rathinagiri

Post Reply
serowe
Posts: 4
Joined: Fri Jun 13, 2014 7:25 am

Has anyone built anything with 64 bit version yet?

Post by serowe » Tue Jul 29, 2014 4:43 am

OK so I am still coming to grips with the whole HMG/Harbour development cycle - building apps in 32 bits are now (sort of ) OK - in that I can generate code, compile and run an application.

However - trying to do the same with *any* code under 64 bit (and HMG.3.3.0) continually generates the following errors for me:

Code: Select all

Harbour 3.2.0dev (r1306211258)
Copyright (c) 1999-2013, http://harbour-project.org/
c:/hmg.3.3.0/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.6.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lhbmemio
c:/hmg.3.3.0/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.6.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lhbmisc
c:/hmg.3.3.0/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.6.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lhbsqlit3
c:/hmg.3.3.0/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.6.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lsddodbc
c:/hmg.3.3.0/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.6.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lhbodbc
c:/hmg.3.3.0/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.6.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lhbhpdf
c:/hmg.3.3.0/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.6.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -llibhpdf
c:/hmg.3.3.0/mingw/bin/../lib/gcc/mingw32/4.6.2/../../../../mingw32/bin/ld.exe: cannot find -lhbzebra
collect2: ld returned 1 exit status
hbmk2[tutor08]: Error: Running linker. 1
gcc.exe c:/Temp/hbmk_nh6dqh.dir/tutor08.o c:/Temp/hbmk_nh6dqh.dir/hbmk_lbrpzy.o C:/hmg.3.3.0/SAMPLES/Basics/TUTORIAL/_temp.o    -Wl,--nxcompat -Wl,--dynamicbase -mwindows -Wl,--start-group -l"hmg-64" -l"crypt-64" -l"edit-64" -l"editex-64" -l"graph-64" -l"ini-64" -l"report-64" -l"hfcl-64" -l"hbvpdf-64" -lmsvfw32 -lvfw32 -lhbct -lhbwin -lhbmzip -lminizip -lhbmemio -lhbmisc -lhbtip -lsqlite3 -lhbsqlit3 -lsddodbc -lrddsql -lhbodbc -lodbc32 -lhbhpdf -lhbnetio -lxhb -lpng -llibhpdf -lhbzebra -lhbextern -lhbdebug -lhbvmmt -lhbrtl -lhblang -lhbcpage -lgtcgi -lgtpca -lgtstd -lgtwin -lgtwvt -lgtgui -lhbrdd -lhbuddall -lhbusrrdd -lrddntx -lrddcdx -lrddnsx -lrddfpt -lhbrdd -lhbhsx -lhbsix -lhbmacro -lhbcplr -lhbpp -lhbcommon -lhbmainwin -lkernel32 -luser32 -lgdi32 -ladvapi32 -lws2_32 -lwinspool -lcomctl32 -lcomdlg32 -lshell32 -luuid -lole32 -loleaut32 -lmpr -lwinmm -lmapi32 -limm32 -lmsimg32 -lwininet   -Wl,--end-group -otutor08.exe  -Lc:/harbour/lib -Lc:/harbour/lib/3rd/win/mingw -L"c:/hmg.3.3.0/lib-64"
Obviously there is something I haven't set up properly BUT with so little information available about setting up anything within Harbour (or HMG) it becomes a hit and miss effort followed by long, fruitless Google searches.

I should point out that I *can* compile and run code from the SAMPLES folder using the Build64.bat file, so obviously the command line environment is set up OK - just not the IDE environment.

Any thoughts/help please?

Edit - I should have mentioned - this is simply using tutor08 from the hmg.3.3.0/samples folder - so nothing special about it)

Javier Tovar
Posts: 1274
Joined: Tue Sep 03, 2013 4:22 am
Location: Tecámac, México
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Post by Javier Tovar » Tue Jul 29, 2014 5:37 pm

Hola Serowe,

No yo utilizo 32 Bits, lamento no poderte ayudar, espera ayuda de los demás amigos del foro.

Saludos

User avatar
meneale
Posts: 51
Joined: Sat Jan 12, 2013 2:05 am
Location: Campinas -SP, Brasil

Post by meneale » Wed Jul 30, 2014 8:46 pm

Hello,
as posted by Sr. Rathi, you should to install the 64bit libs to compile. Available here: site/download/Harbour-64%20and%20MinGW-64.rar
AMD Phenom II X6 1090T 3.2GHz (OverClock 3.9GHz) | Windows 8.1 Pro 64-bit
4GB DDR3 | GTX 550 Ti 1GB | MSI 880GMA-E35

serowe
Posts: 4
Joined: Fri Jun 13, 2014 7:25 am

Post by serowe » Wed Jul 30, 2014 10:36 pm

I mentioned in the OP though that I *can* run and build HMG apps from the command line using the build64.bat file so, although I didn't specifically say so, I *have* installed the 64 bit libs etc. and followed the instructions in the 64bit threads as best I can.

The problem is in the HMG IDE only - although 64bit version is selected from the main menu barf, it is obviously looking for 32 bit libs and I can't find anything, in any documentation, that tells me how I can fix this. If there is another setting to be changed (path, lib setting etc although these have already been done) I can't find it stated anywhere.

User avatar
Steed
Posts: 308
Joined: Sat Dec 12, 2009 3:40 pm
Been thanked: 2 times

Post by Steed » Sun Aug 03, 2014 2:05 pm

Hi,

I Just compile some examples in Hmg 64 Bits, i was having the same issue and after think I realized that I have to build the libraries in 64 Bits, Just Run: _BuildAllLib64 and all will be ok

Regards,

Ed

Post Reply