Page 9 of 9

Re: Yet another DBU

Posted: Sun Dec 11, 2011 4:42 pm
by JosK
With dba.exe i can not open this file:

proc main()
local i
rddsetdefault( "DBFCDX" )
dbcreate( "test", { {"USERID", "+", 4, 0 }, { "NAME", "C", 20, 0 } } )
//(autoincrement see + by userid)
use test
for i :=1 to 10
dbappend()
next

with hbide -> view -> idedbu it shows the test.dbf
(userid is 1, 2 to 10)

is there a dbu.exe of dba.exe that also kan open the autoincrement .dbf ?

Re: Yet another DBU

Posted: Sun Dec 11, 2011 6:10 pm
by esgici
JosK wrote:With dba.exe i can not open this file:
...
is there a dbu.exe of dba.exe that also kan open the autoincrement .dbf ?
Sadly, DBA doesn't support yet extended field types of Harbour :(

May be at the future ;)

Regards

--

Esgici

Re: Yet another DBU

Posted: Thu Jul 13, 2017 8:48 pm
by Leopoldo Blancas
Esgici: Is there another new version of DBA? :)
Greetings.

Re: Yet another DBU

Posted: Thu Jul 13, 2017 11:42 pm
by esgici
Leopoldo Blancas wrote:
Thu Jul 13, 2017 8:48 pm
Esgici: Is there another new version of DBA? :)
Greetings.
Thank to interest Leopoldo :)

But in my side sadly no :(

(Dear Louis Vasquez may works on it)

If exist such thing, will be announced first in this forum :arrow:

Happy HMG'ing :D

Re: Yet another DBU

Posted: Fri Jul 14, 2017 12:38 am
by Leopoldo Blancas
Thanks for answering Mr. Esgici !!!
regards

Re: Yet another DBU

Posted: Fri Jul 14, 2017 4:05 pm
by quartz565
Thank you my friend !!

Re: Yet another DBU

Posted: Fri Nov 16, 2018 7:06 pm
by ROBROS
Hi friends,
I have downloaded hmgdbu as well as dba, in both apps I have a menu item to modify structure. and I can do a "modi stru". But I haven't found a way to erase a field in either app.

Can someone help please? Or do I have to go back to dosbox, where dbase is installed, and do it by dbase prompt?

Anyway thanks for both apps.

TIA
Robert

Re: Yet another DBU

Posted: Fri Nov 16, 2018 9:03 pm
by esgici
ROBROS wrote:
Fri Nov 16, 2018 7:06 pm
Hi friends,
I have downloaded hmgdbu as well as dba, in both apps I have a menu item to modify structure. and I can do a "modi stru". But I haven't found a way to erase a field in either app.

Can someone help please? Or do I have to go back to dosbox, where dbase is installed, and do it by dbase prompt?

Anyway thanks for both apps.

TIA
Robert
Hi Robert

Modifying structure of .DB file is a highly complicated process; even for most sophisticated db manager software.

Complication depends details of modification; does field count, names , type etc changed or not ?

For simple modification process is also simple:

- Define a new structure for target dbf
- Build an empty dbf with that structure
- Append old dbf to new one via APPEND FROM command

Without changed field specifications (decreased or increased field counts) this method runs well.

Without M (memo) field type we have another method:

USE <oldDBfile>
- COPY TO <newDBfile> SDF

Do necessary editing on this SDF by using any text editor

Build and USE a new empty dbfile depending that SDF

APPEND FROM <oldDBfile>

That is all

Happy HMG'ing :D